Tietoikkuna

20.9.2018

Harkitsetko asuntosi myymistä, etkä ole varma joudutko maksamaan veroa myyntivoitosta? Asuntosi hinta on voinut omistamisesi aikana nousta ja myyntihinnan ja ostohinnan erotusta kutsutaan myyntivoitoksi. Myyntivoitto voi olla verotonta tai veronalaista, riippuen muutamasta ehdosta.

Artikkelistamme selviää, milloin myyntivoitto on veronalaista ja miten myyntivoitto lasketaan.

27.8.2018

Oletko ostamassa ensimmäistä omistusasuntoasi etkä tiedä, mitä kaikkia asumiskuluja sinulle tulee? Asumismenoista ei kannata mennä hämilleen, mutta ne on hyvä tuntea ja budjetoida menot huolellisesti.

Asunnon hinnan ja lainanlyhennysten lisäksi tulevat asumismenot riippuvat ostamastasi asunnosta. Taloyhtiössä asuvalla on erilaisia kuluja kuin omakotitalon omistajalla. Tässä artikkelissa kerromme, millaisiin kuluihin asunnon omistajan tulee varautua.

18.7.2018

Tarjous on hyväksytty ja kauppakirjat laadittu, on aika viimeistellä kiinteistökauppa kaupantekotilaisuudessa. Kaupantekotilaisuus on virallinen tapahtuma, mutta sitä ei tarvitse turhaa jännittää.

Paikalla kaupantekotilaisuudessa on tavallisesti ostaja, myyjä, kiinteistönvälittäjä, tarvittaessa kaupanvahvistaja sekä ostajan ja myyjän pankkien edustajat.

21.6.2018

Viime vuosi oli vapaa-ajan asuntojen osalta normaalia hiljaisempi, mutta tänä kesänä alkukesän hyvien säiden ennustetaan palauttavan mökkikaupan normaalille tasolle.

Vapaa-ajan asunnon tai mökin osto on kiinteistökauppaa siinä missä kodinkin osto. Avuksi kannattaa ottaa asiantunteva kiinteistönvälittäjä. Mökkikaupoilla on tärkeää tietää, mitä itse haluaa ja kuinka paljon on valmis panostamaan mökkiin ja mökkeilyyn.

28.5.2018

Asunnon kuntotarkastus on puolueeton tarkastus, joka hyödyttää sekä asunnon ostajaa että myyjää. Kyselymme mukaan 97 % asiakkaista ovat olleet tyytyväisiä kuntotarkastajaan.

Kuntotarkastus tuo turvaa asuntokauppoihin ja sitä suositellaankin aina tehtäväksi niin omakoti- ja paritalojen kuin rivitaloasuntojen kaupassa. Kuntotarkastuksen voi teettää myös muulloin kuin asuntokaupan yhteydessä.

17.4.2018

Moni haaveilee vanhan omakotitalon ostosta. Vanhan talon tunnelma onkin eri kuin modernissa talossa. Iäkkään kiinteistön ostaminen sujuu turvallisesti ja huolettomasti, kun asiaan perehtyy etukäteen ja tietää, mitä on tekemässä. Perehtymällä tarkastusten tekoon ja eri aikakausien rakentamisen ongelmiin, välttää monet sudenkuopat.

26.3.2018

Kiinteistönvälittäjän tehtävä elämän suurimmissa kaupoissa on vastuullinen. Hän toimii linkkinä ostajan ja myyjän välillä. Välittäjällä tulee olla kattava ja ajantasainen tieto hinta-arvion teosta, alan lainsäädännöstä sekä verotuksesta. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä toimii hyvän välitystavan mukaisesti ja tekee kaupoista turvallista niin myyjälle kuin ostajalle.

Kiinteistönvälittäjän työnkuva on muun muassa selvittää kaupan kohteena olevan kiinteistön arvo, ilmoittaa myyntikohteesta ja esitellä kohdetta potentiaalisille ostajille. Kiinteistönvälittäjä myös yleensä laatii kauppakirjan ja neuvoo tarvittaessa rahoitusasioissa. Hyvää välitystapaa noudattava välittäjä käy kohteessa aina paikanpäällä.

26.2.2018

Tontin osto on aina kiinteistökauppa, joka vaatii tiettyä määrämuotoa eikä ole oikeustoimena yhtä yksinkertainen kuin irtaimen osto. Ostaessa tonttia joko kunnalta tai yksityiseltä on otettava selvää monista seikoista koskien muun muassa tontin ominaisuuksia ja rakentamismahdollisuuksia. Apuna tonttikaupoissa on hyvä olla ammattilainen.

25.1.2018

Edessä asunnon myynti? Kun käytät asunnon myynnissä ammattitaitoista kiinteistönvälittäjää, säästät runsaasti aikaa ja vaivaa, jota onnistunut asuntokauppa vaatii. Tästä artikkelista voit lukea, mitä toimeksiantajan tehtäviin kuuluu.

28.12.2017

Asuntokaupan alalla esiintyy monenlaisia ammattinimikkeitä, jotka saattavat toisinaan mietityttää asiakasta. Kuka saa käyttää kiinteistönvälittäjän ammattinimikettä? Entä millaisia muita koulutusmahdollisuuksia välitysalalla on?

29.11.2017

Asuntoesittely on asuntokaupan oleellinen ja varmasti myös näkyvin osa, jota edeltää melkoinen määrä ennakkovalmisteluja. Jos harkitset asunnon myyntiä, lue tästä neljä painavaa faktaa esittelyiden järjestämisestä.

31.10.2017

Uudiskohteiden kysyntä kasvaa jatkuvasti, ja monen mielestä uudiskohde on houkutteleva vaihtoehto vaikkapa ensiasunnoksi. Vasta valmistunut tai vielä rakenteilla oleva uusi koti tarjoaa huoletonta asumista vuosiksi eteenpäin.

28.9.2017

Asunnon stailaus yleistyy jatkuvasti asuntojen myynnissä. Stailauksen ideana on tuoda kodin parhaat puolet esille sisustusvalintojen avulla. Parhaimmassa tapauksessa stailauksen avulla saadaan lisättyä merkittävästi kohteen kiinnostavuutta asuntomarkkinoilla sekä lyhennettyä asunnon myyntiaikaa.

5.9.2017

Jätevesineuvontaa Satakunnassa (JÄNES) –hankkeessa tarjotaan puolueetonta, kiinteistökohtaista neuvontaa haja-asutusalueella sijaitsevien vakituisten ja vapaa-ajan kiinteistöjen omistajille.

1.8.2017

Uuden kodin hankinta on yksi elämän suurimmista päätöksistä. Kodin vaihtamiseen on lukuisia syitä: avioero, ikääntymisen mukanaan tuomat elämänmuutokset, lasten lentäminen pesästä tai perheenlisäyksen saaminen ovat esimerkkejä tilanteista, joissa kodinvaihto voi tulla ajankohtaiseksi. Asunnon vaihto voidaan järjestää usealla tavalla, joista sopivimmasta kannattaa aina jutella ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän kanssa.

28.7.2017

Jokainen asuntoaan myyvä haluaa kotinsa olevan asuntonäytön hetkellä parhaimmillaan. Perusteellisella siivoamisella pääsee jo pitkälle, ja mahdollisten pikkuvikojen korjaus parantaa vaikutelmaa asunnosta vielä entisestään. Myös ammattimainen stailaus on nykyaikana yhä yleistyvä käytäntö.

28.6.2017

Asuntokauppaan liittyy runsaasti erilaisia käsitteitä, jotka saattavat mietityttää niin ensiasunnon ostajaa kuin asunnonvaihdon konkariakin. Tässä artikkelissa esittelemme muutaman keskeisimmän asuntokaupan käsitteen.

30.5.2017

Oikea aika asunnon myyntiin on asia, joka mietityttää monia asunnon myyjiä, ja jota usein kiinteistönvälittäjiltä kysytään. Vuodenaikojen tai kuukausien sijaan asunnonvaihtoon vaikuttavat kaikkein eniten ostajien yksilölliset tarpeet.

20.4.2017

Omistusasunnon hankkiminen on suuri taloudellinen päätös, joka vaatii harkintaa ja suunnittelua etukäteen, mutta palkitsee oman kodin rauhalla ja itsenäisyydellä. Lue tästä välittäjän vinkit ensiasunnon ostajalle.

1.4.2017

Asuntokaupassa on usein kyse kenties elämän suurimmasta yksittäisestä investoinnista. Ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän käyttäminen säästää monelta asuntokauppaan liittyvältä riskiltä. Tähän artikkeliin olemme koonnet hyviä syitä sille, miksi asuntokaupassa kannattaa aina hyödyntää kiinteistönvälittäjän palveluita.

22.3.2017

Koska kiinteistönvälitysalalla on paljon toimijoita, on asunnon myyjällä usein varsin paljon valinnanvaraa välittäjien suhteen. Hyvän kiinteistönvälittäjän voi onneksi tunnistaa monesta seikasta. Esimerkiksi näitä asioita voit kysyä välittäjältä ennen toimeksiantosopimuksen laatimista, jotta välittäjän valinta osuu varmasti nappiin.

22.2.2017

Yksi olennaisimmista asunnon ostamiseen vaikuttavista seikoista on asunnon kunto. Etukäteen teetetty kuntotarkastus palvelee niin ostajaa, myyjää kuin kiinteistöä markkinoivaa välittäjääkin.

19.1.2017

Kun edessä on muutto uuteen asuntoon, on muuttajalla monenlaista muistettavaa. Valmistaudu uutta kotia varten tämän muistilistan avulla.

21.12.2016

Asuntokauppaan liittyvät vastuut mietityttävät usein sekä ostajaa että myyjää. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä valvoo molempien osapuolten etuja läpi ostoprosessin ja neuvoo mielellään asuntokaupan kiemuroissa.

6.12.2016

Oma asunto on monelle elämän suurin yksittäinen hankinta. Koska kyseessä on suuri henkilökohtainen investointi, tuo asuntokauppa mukanaan myös vastuuta. Ostajan velvollisuuksiin asuntokaupassa kuuluu asunnon tarkastaminen ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä.

25.8.2016

Kyltin vieminen tienvarteen ja yleisesittelyjen järjestäminen – siinä varmasti yleisimmät asiat, jotka kiinteistönvälittäjän työhön liitetään. Yleiset asuntonäytöt ovat toki tärkeä osa kiinteistönvälittäjän työtä, mutta niiden lisäksi välittäjän tehtäviin kuuluu rutkasti muutakin niin ennen markkinointia kuin markkinoinnin jälkeenkin. Tästä artikkelista voit lukea lisää kiinteistönvälittäjän tavallisimmista tehtävistä.

29.6.2016

Asunnon myynnin koittaessa on edessä myös kiinteistönvälittäjän valinta. Kiinteistönvälitysalalla riittää toden totta valinnanvaraa: pelkästään Suomen Kiinteistönvälittäjäliittoon kuuluu jo yli 400 välitysyritystä ja 1 200 välitysalalla työskentelevää henkilöä.

Tilaa Tietoikkunan artikkelipäivitykset

Pysy ajantasalla päivittyvistä artikkeleista ja tilaa muistutus sähköpostiisi antamalla sähköpostiosoitteesi.

Ota yhteyttä

Voit jättää myös nimettömästi palautetta toiminnastamme Suomen Kiinteistövälittäjäliiton lomakkeen kautta.